pocetna odeljenja sta_ima_novo preporu;ujemo zavicajni_pisci istorija usluge mail
   
arhiva vesti za godinu
29. novembar 2014. Poklon BZSCG  

Biblioteka za slijepe Crne Gore poklonila je Narodnoj biblioteci Užice vrednu zbirku audio knjiga u MP3 i DAISY formatu. Donacija sadrži 50 naslova,  uglavnom popularne književnosti. Ovom donacijom Narodna biblioteka Užice obogatila je  postojeću zbirku audio knjiga.  Knjige su prvenstveno namenjene slepim i slabovidim korisnicima. U ime slepih i slabovidih sugra]ana i korisnika na[e Biblioteke zahvaljujemo se Biblioteci  za slijepe Crne Gore na  humanom gestu.

 

novembar 2014.

"Podsticanje čitanja kod dece i mladih"

 

Bibliotekari javnih biblioteka Zlatiborskog okruga imali su priliku da prošire i obogate svoja znanja na seminaru organizovanom u Narodnoj biblioteci Užice.
Ovaj put tema je bila "Podsticanje čitanja kod dece i mladih", a svoja bogata i zanimljiva iskustva sa kolegama su podelile Daniela Skoković, viši bibliotekar Narodne biblioteke u Požegi i Ljiljana Kosijer, bibliotekar Gradske biblioteke u Novom Sadu.
Trećem seminaru u ovoj godini, inače akreditovanom u okviru programa za obavezno stalno stručno usavršavanje, prisustvovali su bibliotekari iz Čajetine, Požege, Arilja, Bajine Bašte, Priboja i Užica.


21. novembar 2014.

Tribina „Mladi poručuju“

 

Unija studenata Užica organizovala je u petak, 21. novembra 2014. godine u prostorijama Narodne biblioteke u Užicu Okrugli sto pod nazivom „Mladi poručuju“. Učesnici su bili, pored predstavnika Unije, predstavnice Lokalne kancelarije za mlade Užice i Lokalne kancelarije za mlade Sevojno, predstavnik Regionalne kancelarije za mlade, učenici Užičke gimnazije i Medicinske škole u Užicu i pedagog Užičke gimnazije. Događaj je bio otvoren za javnost.U okviru glavne teme raspravljalo se o tri panel teme: Mladi kao pokretački faktor, Odnos prema mladima na različitim društvenim nivoima, Doprinos mladih razvoju zajednice i ostvarenju ideje uređenog društva. Na svaku od tema neko od učesnika je imao spremno izlaganje, posle koga je sledila diskusija u kojoj su mogli svi da učestvuju.Učesnici su bili saglasni po mnogim pitanjima, te nije bilo teško izvući produktivne zaključke. Zaključci koji su izvedeni na ovom Okruglom stolu su da je potrebno da se uspostavi aktivnija komunikacija sa lokalnom samoupravom, da će mladi Užičani svojim daljim aktivnostima biti važan društveni činilac na teritoriji Zapadne Srbije, da postoji visok stepen pasivnosti mladih čiji uzrok može biti loša informisanost i slabe mogućnosti za delovanje, odnosno da je potrebno da se mladima pruže mogućnosti za aktivno delovanje.


18. novembar 2014.

Drаgovаn Stojаdinović Sule: Vodopаdi Srbije

 


Ljubav prema prirodi i višegodišnje iskustvo Predraga Stojadinovića Suleta pretočeni su u enciklopedijsko turistički vodič pod nazivom "Vodopadi Srbije". Veliki broj Užičana privučen ovom zanimljivom temom mogao je da od autora knjige čuje koji su razlozi njenog nastanka, kako je došlo do realizacije ali i razne zanimljivosti i anegdote nastale tokom obilaska 92 obrađena vodopada. Deo fascinantnih fotografija kojim obiluje ova knjiga posetioci su mogli da vide i na velikom platnu, a posebno zanimljiv deo večeri posvećen je priči o vodopadima Zlatiborskog okruga. Pored autora o knjizi su govorili i Mirko Demić, urednik knjige i direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” iz Kragujevca i Anđa Bjelić viši bibliotekar zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Užice.
Knjiga obiluje vrhunskim fotografijama I kvalitetnim informacijama dragocenim kako avanturistima, profesorima I nastavnicima tako I ljubiteljima prirode koji hoće da upoznaju makar deo ovog prirodnog blaga kojim Srbija obiluje. www.vodopadisrbije.com

 

23. oktobar 2014.

Ilinka Smiljanic- "Predmetna i stručna klasifikacija na tri nivоa”.

 

U okviru programa stalnog stručnog usavršavanja bibliotekara, u Narodnoj biblioteci Užice održano je predavanje "Predmetna i stručna klasifikacija na tri nivoa”. Pred više od 30 bibliotekara iz Požege, Prijepolja, Priboja, Bajine Bašte, Arilja, Čajetine i Užica program je realizovala Dipl.inž. Ilinka Smiljanić, bibliotekar savetnik, glavni redaktor strucnog kataloga i zamenik direktora Narodne biblioteke Srbije. Predavanje je organizovano kao deo matičnih poslova NBU, a bibliotekari su bili raspoloženi za razmenu iskustava i rešavanje nedoumica u ovoj oblasti. Za to su imali više nego kompetentnog sagovornika i dogovoreno je da se ponovo organizuje susret sa sličnom tematikom.

 

26.10. - 02.11. 2014. Izdavači Zlatiborskog okruga 25. put na Sajmu knjiga u Beogradu  


U organizaciji grada Užica, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja Užice izdavači Zlatiborskog okruga predstavili su ovogodišnja izdanja posetiocima Beogradskog Sajma knjiga.
Na Užičkom štandu izlagao je 41 izdavač i moglo se videti 119 naslova izdatih od prethodnog Sajma.
Neki od najznačajnijih naslova promovisani su u sredu 29. oktobra:
- Đeneral Krsta Smiljanić, autora Snežane Đenić, u izdanju Narodne biblioteke Ljubiša R. Đenić iz Čajetine
- Užička vojska i Četvrti puk 1914. autora Radoja Papića, u izdanju Narodnog muzeja iz Užica
- Međaj, časopisu za književnost umetnost i kulturu, u izdanju Narodne biblioteke iz Užica
- Užički leksikon
- Osam vekova manastira Mileševa, u izdanju Eparhije mileševske iz Prijepolja
- Nadimci nezaborava moga kraja autora Arifa Rovčanina u izdanju Književnog kluba doma kulture iz Prijepolja
- Užički zbornik, u izdanju Narodnog muzeja iz Užica
- 50 godina specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde od Čigote sa Zlatibora.
 

22. oktobar 2014. Aleksandar Rajevac: Početak građanskog rata u okupiranoj Srbiji  

Promocija knjige Aleksandra Rajevca "Početak građanskog rata u okupiranoj Srbiji 1941. godine, ", održana je večeras u 19 časova Narodnoj biblioteci Užice. Pred velikim brojem sugrađana i kolega istoričara govorili su dr Aleksndar Savić iz Istorijskog arhiva Užice, istoričar Miodrag Gluščević a u ime izdavača dr Drago Njegovan, viši naučni saradnik i član komisije pred kojom je Aleksandar Rajevac odbranio master rad sa temom iz naslova ove knjige. Pročitana je i izjava Aleksandrovog mentora i recenzenta knjige, dr Slobodana Bjelice. Prisutnima se na kraju obratio i autor knjige doktorant Aleksandar Rajevac, rekavši da je cilj ove knjige usmeren ka tome da se više ne ponovi međusobni sukob našeg naroda kakav se desio u Drugom svetkom ratu na ovim prostorima.

 

10. октобар 2014. Трибина: Ужичани у борби за слободу  

ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА у Народној библиотеци Ужице одржана је Трибина Ужичани у борби за слободу
(Посвећена 100-годишњици Првог светског рата).
Пред бројним гостима, историчарима и заинтересованим суграђанима говорили су мр Александар Савић (Историјски архив Ужице) и професор Миодраг Глушчевић. Присутнима се обратио и директор НБУ Драгиша Станојчић. У холу Библиотеке, посетиоци су могли да погледају изложбу "Слобода и част - ужички витезови у Првом светском рату", коју су приредили Анђа Бјелић и Илија Смиљанић. Песмама из Првог светског рата и монолозима из дневника српских ратника, програм су употпунили Драмски студио и и вокално инструментални оркестар Медицинске школе Ужице (професори Драган Мирчић и Валентина Златановић).

 

28. јul 2014. Užički vitezovi u Velikom ratu  Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Narodnoj biblioteci Užice otvorena je Izložba pod nazivom SLOBODA I ČAST - Užički vitezovi u Velikom ratu. Autori Izložbe su bibliotekari Anđa Bjelić i Ilija Smiljanić.
Izložbu je otvorila Miljka Pilčević, Predsednica Glavnog odbora Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. „Major Kosta Todorović“ a govorili su i Dragiša Stanojčić, direktor biblioteke i Anđa Bjelić.
Pored edukativne dimenzije Izlozba je posvećena i sećanju na hrabre borce, heroje iz ovog kraja, odlikovane Karađorđevom zvezdom čija imena i fotografije čine centralni deo. Jedan značajan deo odnosi se na velikane poput Mihaila Milovanovića, Krstu Smiljanića Petra Bojovića, heroine Ljubicu Čakarević, Julijanu Đoković i Lenku Rabasović.
Najvrednija izložena građa poput Službenog glasnika Austrijske komande u Užicu (AMTS BLATT) i rukopisa poginulih ratnika IV puka uskoro će biti digitalizovana a sami tim i dostupna širokom krugu sugrađana , istraživača i istoričara.

10. јул 2014. Konkurs "Ljudska prava iy mog ugla"  

U organizaciji kancelarije Zaštitnika građana i Narodne biblioteke Užice, raspisan je konkurs za najbolji likovni rad na temu ljudskih prava. Konkurs je bio raspisan u svim većim gradovima Srbije a bio je namenjen za osnovce od petog do osmog razreda. U Užicu najboljim radom ocenjen je rad Jelene Jovanović, učenice osmog razreda. Nagrada je bila tablet, a  uručili su je predstavnici  Kancelarije Zaštitnika građana u prostorijama Narodne biblioteke. (ero.rs)

 

20. јun 2014.

Konkurs za grafički dizajn članskih karata

 
clanske

I z l o ž ba radova prispelih na konkurs za grafički dizajn članskih karata Vaš dizajn – naš vizuelni identitet, otvorena je u petak 20. juna 2014. godine u 18 časova u holu Narodne biblioteke užice. Žiri u sastavu: Nikola Vukašinović (grafički dizajner), Ilija Smiljanić (bibliotekar - matična služba) i Katarina Vasić ( diplomirani inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna)  proglasio je pobednike Konkursa:
Odeljenje za odrasle:I mesto - Nikola Timotijević maturant Umetničke škole iz Užica; II mesto - Ana Marjanović učenica Tehničke škole Užice; III mesto - Andrija Tomić učenik Užičke gimnazije.
Dečje odeljenje: I mesto dele - Tamara Stojić maturantkinja Užičke gimnazije i Nikola Timotijević maturant Umetničke škole iz Užica; III mesto - Nera Gukić učenica Medicinske škole; Specijalna nagrada - Marko Mutavdžić učenik Tehničke škole „Radoje Ljubičić”;

clanske21 
clanske22

4. јун 2014. Јелена Митровић: Развојна библиотерапија...  


U okviru stalnog stručnog usavršavanja bibliotekara u Narodnoj biblioteci Užice održano je stručno predavanje pod naslovom


Razvojna biblioterapija kao vid promovisanja kreativnog čitanja u biblioteci

Predavač je  bila Jelena Mitrović iz Narodne biblioteke Srbije a predavanje je uvršteno u programe stalnog stručnog usavršavanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti za 2014. godinu.
Preko pedeset bibliotekara javnih i školskih biblioteka iz Požege, Arilja, Kosjerića, Prijepolja, Priboja, Sjenice, Nove Varoši, Čajetine i Užica pratilo je ovaj interaktivni seminar sa velikim interesovanjem.
Između ostalog, bilo je reči o razlici između biblioterapije i razvojne biblioterapije, ulozi bibliotekara u ovim procesima, načinima i modelima praktikovanje i naravno koristima za čitaoce starije i naročito mlađe populacije.
"Ovo je tek prvi korak u onome što se nadamo da će tek zaživeti. Prvi put i imamo jedan ovakav akreditovan seminar, kome je za cilj,  za početak, da donesemo teorijsku postavku, da se o tome više misli, više razmišlja, pa možda neko od bibliotekara to oseti kao zaista dobru ideju i nastupi sa dovoljno volje i želje za nekakvim daljim praktičnim koracima" kaže Jelena Mitrović.

 

12. maj 2014. Slobodan Simić: Trnovita kruna  

Doktor aforizma Slobodan Simić predstavio je u ponedeLjak 12. maja 2014. u Sali Čitališta svoju novu knjigu pod nazivom "Trnovita kruna".
Rođeni Užičanin, po profesiji neuropsihijatar, Simić već godinama leči i opominje svojom britkom satirom. Ovaj put je za nas pripremio koktel sastavLjen od najboLjih radova iz njegove prethodne četiri knjige.
Doprinos predstavLjanju Simićeve knjige dali su i Rade Jovanović , književnik, Nada Selaković, književni kritičar, Dragiša Stanojčić, direktor biblioteke i glumac Momčilo Murić. Pored odabranih aforizma, Murić je publici predstavio i zapažanja književnika i novinara Zorana Jeremića u kojima za Simića kaže da gotovo nepogrešivo prepozna učinak palanačkog duha na naše živote, i da je pisac čije knjige dostižu vrhunac srpske aforistike.

 


13. maj 2014. CC - Kreativnost i društvo znanja  

U utorak 13. maja 2014. godine od 12 do 13 sati u saradnji sa Vikimedijom Srbije u Narodnoj biblioteci Užice održana je tribina  CREATIVE COMMONS KREATIVNOST I DRUŠTVO ZNANJA. Nevenka Antić iz Vikimedije Srbije imala je prezentaciju postupka  CC- licenciranja  autorskih radova u slobodnom pristupu. . Krajnje pojednostavljeno se može reći da je suština  cele priče da svi koji koriste  nečiji rad trebaju ispravno navesti podatke o izvoru.
Postupak samog licenciranja je besplatan i svaki autor ga može uraditi preko sajta Vikimedija Srbije http://rs.wikimedia.org/. Nacionalne Creative Commons (CC) licence su, po pravilima međunarodnopravne procedure priznate 2007 g. čime je obezbeđena njihova validnost na međunarodnom nivou. Više detalja o samom postupku licenciranja autori mogu videti na sajtu Vikimedija Srbije.

 

15. april 2014. Mirko S. Marković: Uloga štampe za mlade u radu biblioteka  Stručno predavanje na temu – Uloga štampe za mlade u radu biblioteka, održano je u utorak, 15. aprila 2014. godine, u Narodnoj biblioteci Užice. Predavač je bio Mirko S. Marković, bibliotekar savetnik iz Biblioteke grada Beograda. Izuzetno nadahnutom i inspirativnom predavanju o konvencionalnim i elektronskim medijima u službi korisnika, marketingu u bibliotekarstvu koji ima za cilj povećanje interesovanja mladih za čitanje, potkrepljeno primerima dobre prakse, prisustvovalo je preko 40 bibliotekara iz opštinskih i školskih biblioteka Zlatiborskog okruga.

Istog dana, "na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke na Internetu, unapređenju web aplikacije bibliotekei zaživljavanju u svakodnevnici globalne i lokalne zajednice u 2013-oj godini je dodelio Narodnoj biblioteci Užice Plaketu za najbolji web sajt biblioteke u 2013-oj godini". Autor sajta je Ilija Smiljanić, bibliotekar Narodne biblioteke Užice.

 

10. april 2014. DOZIVANJE BOGA  

U četvrtak , 10. aprila 2014. u Sali Čitališta Narodne biblioteke Užice predstavljena knjiga: DOZIVANJE BOGA Slobodana Ristovića. O knjizi su govorili: protojerej Milić Dragović, Dragiša Stanojčić, Zoran Nedeljković i autor. Predstavnik izdavačke kuće "Žiravac", Zoran Nedeljković, pročitao je pismo koje je napisao mr Dragan Tepavčević iz Australije. Tema Tepavčevićeve doktorske disertacije je stvaralaštvo Slobodana Ristovića. Sa dvadeset objavljenih knjiga priča, romana a posebno zbirki pesama, Ristović po Tepavčeviću spada među najznačajnije srpske pesnike s početka 21. veka.


 

7. april 2014.

RAZGOVORI SA STEFANOM SIMIĆEМ

 

Književno veče pod nazivom RAZGOVORI SA STEFANOM SIMIĆEM, održano je u ponedeljak , 7. aprila 2014.
u Sali Čitališta. Mladi autor predstavio je užičkoj publici svoje knjige: „ODJECI LJUDSKOG“ i „PUSTITE NAS“. U programu učestvovali: Milena Marković, Biljana Diković, Anđela Maksimović, Goran Mitrašinović, učenici Tehničke škole "Radoje Ljubičić".


 

3. april 2014. Srbi u evropskim analima  


Knjiga Miodraga Milovanovića:"Pisani izvori i komentari o povesti Srba sa hronologijom" predstavljena je u četvrtak 3. aprila 2014. u sali Čitališta. Veče je obeleženo video projekcijom koja prati srpsku istoriju u evropskim analima a učestvovali su autor knjige Miodrag Milovanović i direktor Biblioteke Dragiša Stanojčić.

 

3. mart 2014. „Vukomanova snoviđenja”  
vukoman


Muzičko-poetsko veče posvećeno Vukomanu Tatoviću, pesniku i i dvojničaru, održano je u petak 3. marta u Čitalištu Narodne biblioteke Užice. Već je postala tradicija da sećanje na Vula Tatovića izaziva veliko interesovanje sugrađana koji su i ove godine bili zadovoljni programom u kome su učestvovali: Dragan Kuruzlija, Dragana Dučić, Budimka Tošić, Rade Ćaldović, Radovan Jovičić, Milena Arsenijević, etno grupa Đurđevak i orkestar KUD Sevojno. Organizatori su bili Književni klub Rujno i MOSS Srbije Užice.

vukoman2 

25. februar 2014. „Pozdravljam te, grožđe!”  


Širom sveta 14. februar je rezervisan za zaljubljene. Ali 14. februara proslavlja se i Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze i vinogradara. I gle ... napravismo vinograd, orezasmo lozu i grožđe nam dobro rodi! A pravim vinogradarima poželesmo i pitko vino!

 

14. februar 2014.

Sretenje - Dan državnosti Srbije

 
sretenje1

Povodom dana državnosti Srbije u petak 14. februara u Narodnoj biblioteci Užice otvorena je izložba "Užički kraj u prvoj polovini XIX veka". Doprinos stanovnika užičkog kraja u borbi za slobodu i stvaranje samostalne i moderne srpske države nije bio zanemarljiv. Autori izložbe Anđa Bjelić i Ilija Smiljanić su kroz događaje i likove opisali slavnu prošlost, hrabrost i mudrost stanovništva Užica i okoline u smutnim vremenima kada se Srbija oslobađala ropstva i postajala moderna evropska država. Izložbu je otvorio Dragiša Stanojčić.

sretenje 3 

7. фебруар 2014. Tribina: „Skrining na karcinom grlića materice“  

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice, Služba za zdravstvenu zaštitu žena DZ Užice, , ''GLASNO ZA ZDRAVSTVO'' odbor Užice organizovalo je u petak 7. februara 2014.godine u Čitalistu Narodne biblioteke u Užicu tribiinu sa temom : „Skrining na karcinom grlića materice“. Dr Mirela Jevtić, ginekolog Doma zdravlja Užice održala je predavanje na ovu temu i odgovarala na pitanja zainteresovanih sugrađanki. Tribina je održana u sklopu nedelje borbe protiv karcinoma grlića materice i povodom početka humanitarne akcije ''zaČEPimo predrasude''.

 

25. decembar 2013. „Na krilima mašte”  

Tradicionalni novogodišnji maskenbal u organizaciji bibliotekara OŠ Dušan Jerković i Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Užice održan je i ove godine. Učesnici maskenbala „Na krilima mašte” i ovaj put su pružili su mnogo uživanja i smeha, ali ne svima. Žiri u sastavu: Andja Bjelić, Biljana Ristović i Ilija Smiljanić bio je na teškim mukama. Svi su zaslužili pohvale za trud i maštovitost a pobedili su: Petar Pan, Sara Kej i čiča Triša! Čestitamo pobednicima!

 

 

18. decembar 2013. "Sećanja Dragoljuba S. Ilića"
"Priručnik za učenje o holokaustu"
 

U sredu, 18. decembra, u prepunoj Sali Čitališta predstavljene su knjige "Sećanja Dragoljuba S. Ilića" autora Mr Aleksandra V. Savića u izdanju Narodne biblioteke Užice i "Priručnik za učenje o holokaustu" autorke Vesne Lučić. Knjige su predstavili Mr Aleksandar V. Savić, Zorica Dimitrijević i Vesna Lučić.

 

4. decembar 2013. Pronađi pravu informaciju  

U okviru matinih funkcija Narodne biblioteke Užice održana su predavanja u srednjim školama u Užicu. Učenici Ekonomske i Umetničke škole u Užicu upoznali su se sa elektronskim izvorima informacija, načinima pretraživanja i servisima koje nudi Narodna biblioteka Užice radi pronalaženja pouzdanih informacija i lakšeg snalaženja u "moru" informacija na Internetu.
Predavanje pod nazivom „Pronađi pravu informaciju“ održano je u sredu 4. decembra u Umetničkoj školi. Predavači su bili bibliotekari Naučnog odeljenja Dragana Ristanović i Biljana Ristović i rukovodilac Matične službe NBU Ilija Smiljanić.
Nekoliko dana ranije u Ekonomskoj školi predavanje sa istom tematikom održale su Bojana Marinčić, bibliotekar i Dragoslava Rodaljević, bibliotekar savetnik.

 

2-3. decembar 2013. "Školske i javne biblioteke
na zajedničkom zadatku" u Novoj Varoši

 


Narodna biblioteka Užice organizovala je dvodnevni stručni seminar 02. i 03. decembra 2013. godine u Biblioteci “Jovan Tomić” u Novoj Varoši, sa temom "Školske i javne biblioteke na zajedničkom zadatku".
Seminaru su prisustvovala 32 bibliotekara iz javnih i školskih biblioteka sa područja matičnosti Zlatiborskog okruga. Autori i realizatori programa su bibliotekari Narodne biblioteke Užice: Anđa Bjelić, Ratka Vučković, i Dragoslava Rodaljević. Program seminar je obuhvatao sledeće tematske celine:
1.Zavičajna građa javnih biblioteka kao podrška vaspitno-obrazovnom sistemu. 2.Edukativni elektronski izvori u funkciji obrazovanja učenika. Internet i kako doći do relevantnih naučnih činjenica na internetu i ko ih stvara?
3. Kultura za sve – inkluzija dece sa posebnim potrebama u kulturno-obrazovni program biblioteka – Kako školska biblioteka može odgovoriti izazovu koji pred nju postavlja program inkluzije dece sa posebnim potrebama. Kako prilagoditi zahteve i programe radionica za tu grupu i kako ih realizovati?
4. Socijalizacija društveno neprilagođene dece i razvoj veštine komunikacije kroz kreativne radionice – Uloga biblioteka u socijalizaciji deteta.
5. Marketing dečjeg stvaralaštva – raznovrsne aktivnosti kroz dečije radionice i sekcije, prezentacije dečijih radova u školskim časopisima, na društvenim mrežama, sajtu škole.
Seminar je realizovan zahvaljujući Ministarstvu kulture RS koje u okviru matičnih funkcija finansira kontinuirano stručno usavršavanje bibliotekara.
27. novembar 2013. Predavanja za bibliotekare
Zlatiborskog okruga
 

U sredu 27. novembra 2013. godine u Čitalištu Narodne biblioteke Užice održana su stručna predavanja za bibliotekare, arhivske i muzejske radnike Zlatiborskog okruga. Diplomirani bibliotekar savetnik dr Olivera Stefanović govorila je o zaštita stare i retke bibliotečke građe u skladu sa zakonom iz 2011. godine, a praktičnim primerima upis u Registar kulturnih dobara pojasnila nam je koleginica Dragana Peruničić.
U drugom delu kolega Vladimir Šekularac načelnik matične službe NBS pokušao je da odgovori na brojna pitanja koja muče sve bibliotekare pa i ove iz Zlatiborskog okruga. Između ostalog je govorio i o Zakonu o bibliotečko informacionoj delatnosti i podzakonskim propisima koji ga prate. Nepovoljni vremenski uslovi sprečili su kolege iz nekih biblioteka da prisustvuju predavanjima a prisutne iz Arilja, Požege, Priboja, Prijepolja, Čajetine, Užica, Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Užice pozdravio je direktor NBU Dragiša Stanojčić.

 

10. oktobar 2013. VESELIN ŠLJIVANČANIN: MED I ŽUČ  
sljivancanin

U četvrtak 10. oktobra 2013 godine u sali čitališta NBU održana je promocija knjige VESELINA ŠLJIVANČANINA "Med i žuč".O knjizi su govorili: Slobodan Lalović, dr Petar Stojić,
dr Vasilije Obradović, Petar Tešić i autor. U ime domaćina nadahnutim uvodom posetioce je pozdravio Dragiša Stanojčić.
Pored razgovora o najnovijoj knjizi i Haškom tribunalu, tema ove večeri bile su i prethodne Šljivančaninove knjige “Branio sam istinu” i "Sine budi čovek".

sljivancanin2
 

20-27. oktobar 2013. 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu - Užički izdavači  

Ove godine 41 izdavač uzeo je učešće u predstavljanju Zlatiborskog okruga na Sajmu knjiga u Beogradu.
Posetioci su mogli da vide 128 naslova knjiga i časopisa objavljenih u prethodnom periodu. Užički štand nalazio se u Sali 4, u ulici Branka Ćopića.
U sredu, 23. oktobra 2013.godine promovisani su sledeći naslovi:
1. MOJ GRAD: ciklusi slika Vraćanje praotačkim častima/ Radomir Rade Vergović- Narodni muzej Užice
2. DUHOVNOST U DELIMA ISIDORE SEKULIĆ/ Valentina Zlatanović Marković – Narodni muzej Užice
3. STANOVNIŠTVO ZLATIBORA U XVIII I PRVOJ POLOVINI XIX VEKA/ Danilo Stanojević, Narodni muzej Užice
4. BIBLIOGRAFIJA MILUTINA M. USKOKOVIĆA/ Tatjana Rakić- Narodna biblioteka Užice
5. IZVEDRICE: pesnički odzivi Paunu Petronijeviću/ priredio Goran M. Despotović- Svitak Požega, Književno društvo Razvigor Požega, Književna zajednica za Zlatiborski okrug Užice, Narodna biblioteka Požega
6. SVETLOPISOM KROZ PRVU SRPSKU VAZDUŠNU BANJU: Zlatibor na starim fotografijama/ Snežana Đenić, Milisav Đenić
7. PRIJEPOLJE OD A DO Š: iz dečjeg ugla/ urednik Jasminka Petrović, izdavač Biblioteka Vuk Karadžić Prijepolje.
8. MUZEJI NA OTVORENOM
/ Zbornik 2013 urednik Nikola Krstović, izdavač Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno.


10. oktobar 2013. Informaciona i medijska pismenost  


Posle radionice "Informaciona pismenost – edukacija edukatora" koja je u aprilu održana u Užicu, Dušica Murić, Biljana Ristović, Ratka Vučković, Bojana Marinčić i Dragoslava Rodaljević dobili su priliku da stečena znanja prenesu kolegama iz Narodne biblioteke Užice. Na kraju radionice posle predavanja i uz aktivno učešće prisutnih još 9 bibliotekara iz naše Biblioteke steklo je znanja i veštine potrebne za dalje širenje svesti o značaju medijske pismenosti za razvoj lokalne sredine. Kompletan projekat se realizuje zahvaljujući saradnji udruženja Bilioteka plus i izdavačke kuće CLIO.


 

Dečja nedelja od 7. – 13. oktobra 2013.  

Povodom Dečje nedelje, Narodna biblioteka organizuje kreativne radionice za predškolce i učenike 1. razreda. Radionice su zabavno edukativnog karaktera. , a vode ih bibliotekari Dečjeg odeljenja. Kroz igru i pažljivo odabrane sadržaje namenjene stimulaciji dečjeg razvoja obradiće se različite teme, a cilj je da boravak u Biblioteci bude sreća i zadovoljstvo za decu.


27. septembar 2013. Predstavljene knjige Natalije Borović i Aleksandra Ristića  

Dva mlada autora dobila su priliku da predstave svoje knjige u Čitalištu Biblioteke. Natalija Borović napisala je dve zbirke pesama - Svilene bombone i Staze pokraj puta. Prva zbirka posvećena je po autorkinim rečima čistoti, lepoti, veri i iskrenosti najmlađih čitalaca. U drugoj knjizi ona peva o svojim hercegovačkim korenima. Užičkoj publici predstavio se i Aleksandar Ristić, knjigom intrigantnog naslova - Istorija Srbikanske crkve. Pored autora govorili su i dr Rade Vučićević, Predrag Vasović i direktor Biblioteke Dragiša Stanojčić. Izdavač predstavljenih naslova je Narodna biblioteka Užice.

 

23. septembar 2013.

Memoari jednog Jovana

 

Okružni odbor udruženja boraca NOR-a i Narodni muzej Užice organizovali su u Čitalištu Narodne biblioteke Užice promociju knjiga Memoari jednog Jovana i Ljudi oko mene, autora Jovana Radovanovića, dugogodišnjeg novinara vojnih listova, publiciste i istraživača istorije. O knjigama su pored autora govorili: prof. dr Miodrag Ignjatović, književnik iz Beograda, dr Miroljub Vasić, istoričar, mr Slobodan Radović, književnik.

 

12. septembar 2013.

Dragan Kuruzlija Popović-Sutra je tamo

 

Dragan Kuruzlija Popović promovisao je svoju najnoviju knjigu koja nosi naslov Sutra je tamo u četvrtak 12. septembra u Sali Čitališta. Dragiša Stanojčić, po prvi put kao direktor Narodne biblioteke Užice, pozdravio je prisutne i obećao je da će se truditi da se stvore uslovi za neke nove inspiracije i još ovakvih književnih večeri. Istakavši zanos i sjaj kojim zrači Dragan Popović Kuruzlija zahvalio se autoru što nam je podario još jednu knjigu. U predstavljanju knjige učestvovali su i predsednica Književnog kluba „Rujno” Milijana Mika Golubović, pesnikinja i novinaraka Biljana Diković, klarinetista Bojan Martić, Ivana Savić i članovi KUD Sevojno.

 

29. jul 2013. Goran Marković i Milan Oklopdžić - "Izmišljeni život"  

Izdavačka kuća Clio predstavila je knjigu "Izmišljeni život", Gorana Markovića i Milana Oklopdžića. O ovom epistolarnom romanu koji predstavlja intimnu elektronsku prepisku dvojice autora govorili su naš proslavljeni režiser Goran Marković i Zoran Hamović, glavni urednik i direktor izdavačkog preduzeća "Clio". Milan Oklopdžić autor kultnog romana "CA blues", preminuo je 2007. godine a na ideju da se ova prepiska među "prijateljima koji se nikad nisu sreli" objavi došao je Zoran Hamović. On i Goran Marković su posetiocima čitali odlomke iz knjige koja se večeras prodavala po promotivnoj ceni. Na kraju treba odati priznanje i publici koja je i pored ekstremne vrućine odlučila da dođe u Biblioteku i pozdravi čuvenog režisera koji je strpljivo potpisivao knjige.

 

14. jun 2013. Izložba skulptura  
"Umetnost ne čine akademski umetnici, umetnost čini emocija. Umetnost nije nastala na umetničkim akademijama, fakultetima i institucijama kritike i menadžera, već je to ideja mogućnosti, ideja spasenja i prevazilaženja postojećeg stanja" -ovim rečima Obrad Jovanović, akademski slikar i profesor Učiteljskog fakulteta u Užicu, otvorio je Izložbu skulptura Dragana Jovićevića Macole i Rajka Novakovića. Skulpture neobičnih i upečatljivih naziva (Ćata, Gužvanje morala,...) izrađene su u drvetu u kombinaciji sa predmetima od metala. Miloš Brkić čitao je svoju i poeziju Rada Novakovića iz Požege.
 

11.jun 2013.

ZAŠTITNIK GRAĐANA U UŽICU

 


Zamenik Zaštitnika građana dr Goran Bašić je u okviru inicijative “Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt građana sa Zaštitnikom građana”, posetio je Užice u utorak, 11. juna 2013. godine.
Zamenik Zaštitnika građana i pravnički tim primao je pritužbe građana u Narodnoj biblioteci od 9 do 14 časova. Institucija Zaštitnika građana je u decembru 2012. godine započela sprovođenje inicijative “Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt građana sa Zaštitnikom građana” uz finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške i podršku Bibliotekarskog društva Srbije. Cilj ove inicijative je da se građanima iz 15 opština u Srbiji omogući da ostvare lakši kontakt sa Zaštitnikom građana, dobiju pomoć pri sastavljanju pritužbi i informišu se o radu i nadležnostima ove institucije.
Građani iz Užica i okoline će tokom naredne dve godine moći da putem elektronske veze, uspostavljene u lokalnoj biblioteci, kontaktiraju Zaštitnika građana dva puta nedeljno po dva sata, utorkom i četvrtkom od 11 do 13 sati.

 

6. jun 2013.

Ljubivoje Ršumović sa najmlađim čitaocima

 

U četvrtak 6. juna na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Užice, užički osnovci družili su se sat vremena sa jednim od svojih omiljenih pesnika Ljubivojem Ršumovićem. Osim stihova koji su mamili osmehe na licima prisutnih, Ršum je deci ispričao i kako je postao pesnik. Naime, kao dete je pisao šaljive pesme o svojim školskim drugovima. Jednog dana, učiteljica je pronašla jednu ceduljicu sa takvom pesmom, ali ga nije kaznila. Zadala je celom razredu da napišu pesmu o Zlatiboru. Ršumova pesma bila je tako dobra i uspešna i donela mu je prvu i jednu od najdražih nagrada. To ga je i opredelilo da se posveti pisanju.

 

30.маj 2013.

Povodom Svetskog dana komšija

 


Povodom Svetskog dana komšija, u četvrtak 30.05.2013. god. u 12 sati u holu Narodne biblioteke Užice otvorena je izložba pod nazivom VI ZABORAVLJATE, ALI MI ČUVAMO, koju je priredila Bojana Marinčić.
Izloženi su predmeti koje su korisnici proteklih godina zaboravili u Biblioteci. Posetioci koji prepoznaju eksponate mogu ih preuzeti uz odgovarajuću dokumentaciju.
Izložba će trajati do petka 7.06.2013. a naše drage komšije su imale priliku da se osveže uz kafu, čaj i bombone na platou ispred Biblioteke u periodu od 12:00 - 19:30 sati.

 

30.мај 2011.

Милад Обреновић-НИЈЕ ВОЉЕТИ ЛАКО

 
U četvrtak, 30.05.2013. godine u 19.00 sati u Čitalištu NBU održano je književno veče i promocija knjige Nije voljeti lako, Milada Obrenovića.
U programu su učestvovali: dr Rade Vučićević, književnik
Ivan Ršumović, književnik i autor. Svojom muzikom veče je upotpunio gitarista Slobodan Mirosavljević.


маj 2013.

Danijel Ćorović: "Poštareve priče"

 

Danijel Ćorović, trinaestogodišnji autor knjiga za decu iz Bajine Bašte predstavio je našim sugrađanima svoje knjige "Crveno svetlo" i "Poštareve priče".
Za zbirku "Poštareve priče" Ćorović je dobio drugu nagradu na konkursu "Dositejevo pero" u kategoriji starijeg uzrasta za 2011. godinu. I najmlađi i oni stariji zainteresovano su slušali mladog autora a nije izostalo ni zajedničko slikanje.
U programu je učestvovala i Đurđica Aleksić učenica Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ iz Užica.

 

9. маj 2013.

Rade Jovanović:"SAMO DA IZDRŽI SLAMKA"

 

Povodom nagrade za životno delo i i jubilarnih 40 godina stvaralaštva, u Narodnoj biblioteci Užice predstavljenaje knjiga aforizama Rada Jovanovića
"SAMO DA IZDRŽI SLAMKA". Izbor od oko 600 najboljih aforizama iz prethodnih Jovanovićevih knjiga napravio je satiričar dr Slobodan Simić dugogodišnji urednik edicije Nova satira izdavačke kuće "Agora".
O knjizi su govorili Slobodan Simić i Verica Tucović. Na zadovoljstvo mnogobrojne publike aforizme su čitali glumci Narodnog pozorišta iz Užica Divna Marić i Slobodan Ljubičić.

 

25. april 2013.

"Informaciona pismenost – edukacija edukatora

 

U četvrtak 25. aprila u Narodnoj biblioteci Užice održana je radionica "Informaciona pismenost – edukacija edukatora“.Radionicu je vodio prof. dr Albert Bekhorst ekspert organizacije Unesko i aktivni član sekcije IFLA za informacionu pismenost i član upravnog odbora ENSIL-a. Učestvovali su bibliotekari javnih i školskih biblioteka iz Niša, Čačka, Kraljeva, Arilja, Prijepolja, Novog Pazara, Bajine Bašte i Užica.
Ovaj program je izveden u više zemalja na mnogim kontinentima, sa istim sadržajem i po istoj metodologiji, sa ciljem da se što više učesnika upozna sa osnovnim skupom znanja o ovoj temi i da polaznici radionica aktivno doprinesu poboljšanju veština informacione pismenosti u svojim lokalnim sredinama: među građanstvom, korisnicima, učenicima, nastavnicima.

 

23. april 2013.

SVETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

 


U 10 sati, na Dečjem odeljenju organizovana je Kreativna radionica za predškolce na kojoj su dečaci simbolično napravili ružu od papira a devojčice su im za uzvrat poklonile knjigu. Deca su saznala da se u Španiji ovaj dan obeležava još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan.

U 14 sati organizovana je šetnja kroz grad, od Narodnog muzeja do Prve osnovne škole na kojoj su učesnici šetnje promovisali naslove knjiga koji se mogu pozajmiti iz fonda Biblioteke. Ova akcija je se realizovana u saradnji sa volonterima Regionalne kancelarije za mlade i Učenicima Medicinske škole.

U 19 sati Narodna biblioteka Užice i Medicinska škola
organizovali su poetsko-muzičko veče pod nazivom DARUJMO REČ. Učesnici u programu bili su učenici OŠ „Bogosav Janković“ u Biosci, učenici "Medicinske škole" u Užicu, pesnici Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, , pesnici Književnog kluba „Rujno“, Srpski dom „Despot Stefan Lazarević“.
Umesto ulaznice posetioci su doneli knjige kojima su obogatili fond biblioteke u OŠ „Bogosav Janković“ u Biosci. 

18. april 2013.

"MASKE " Hadži Milene Marije Magdalene Kovačević

 


U četvrtak, 18.04.2013. godine u 19.00 sati u Čitalištu NBU otvorena je izložba "MASKE ", Hadži Milene Marije
Magdalene Kovačević.
Pred brojnim posetiocima o umetničkom izrazu Hadži Milene Marije Magdalene govorili su direktor biblioteke Ivan Ršumović, Vesna Vujić Ršumović a za muzički deo programa pobrinuo se Slobodan Mirosavljević.
Izložba je prodajna i otvorena je do kraja aprila.8. april 2013.

Slavica Skver: U SVAKOM USPEHU MIROĐIJA

 

Osnivač prvog NLP Instituta na našim prostorima i prvi trener za Neuro-lingvističko programiranje u Srbiji, Slavica Skver predstavila je svoju bestseler knjigu pod nazivom U SVAKOM USPEHU MIROĐIJA.
Autorka je pokušala da zainteresovanima prenese svoje bogato iskustvo u oblasti lične afirmacije i da ih inspiriše da ostvare svoje snove, žive srećno, uspešno i okruženi ljubavlju.


5. april 2013.

Stevan Đurović - Kosovska stradanja

 


Roman KOSOVSKA STRADANJA autora Stevana Đurovića promovisan je u petak 5. aprila u sali Čitališta. O piscu i delu govorili su Rade Vučićević, književni kritičar i Vladimir Marinković.
U umetničkom delu programa nastupali su Svetlana Stević i hor "Zlatiborska vila".

 

28. mart 2013.

DRUŽENJE SA BRANKOM PRAŽIĆEM

 


Branko Pražić se ponovo predstavio Užičanima u najboljem svetlu. Veče je bilo posvećeno pesniku Dušku Trifunoviću pa su mogli čuti stihovi iz različitih perioda njegovog stvaralaštva. Sve je bilo oplemenjeno prijatnim zvucima Brankove gitare i protkano pričama o druženju sa čuvenim pesnikom koji je ostavio neizbrisiv trag u svom vremenu. Pražić je za jesen najavio novo druženje.

 

26. mart 2013.

Mirjana Ranković Luković: Priče iz Pričevića

 


Mirjana Ranković Luković je svojim ranijim radovima stekla naklonost čitalačke publike pa ne čudi veliko interesovanje Užičana za promociju njene najnovije knjige pod naslovom Priče iz Pričevića. Odlomke iz ove zbirke toplih porodičnih priča protkanih duhom starih vremena, na vrlo upečatljiv način čitao je glumac Žarko Božanić. O književnom radu Mirjane Ranković Luković i njenom sedmom po redu književnom delu govorila je Mirjana Lopin Drizo a posetioci su mogli da vide i ekranizaciju nekoliko priča iz ove knjige.

 

22 mart 2013.

Konkurs Milutin Uskoković - dodela nagrada

 


Narodna biblioteka Užice i časopis Međaj priredili su književno veče povodom svečanog proglašenja pobednika Književnog konkursa „Milutin Uskoković“ za 2012. godinu. Pored obrazloženja žirija, čuli smo i drugoplasiranog Slobodana Šekarića iz Užica koji je pročitao priču „Matori". Pobednica ovogodišnjeg Konkursa ukrasila je kraj večeri. Milkica Miletić iz Čačka za priču „Vrša“ nagrađena je novčanom nagradom a najboljih deset priča na Konkursu biće objavljeni u časopisu Međaj.

 

februar 2013.

"VELIKI RAT" U UŽICU

 


U utorak, 19. februarа 2013. u Sali Čitališta predstavljena je knjiga Veliki rat, Aleksandra Gatalice. Pored Ninove nagrade ovaj roman dobio je prethodnog dana i drugu od tri najznačajnije nagrade u srpskoj književnosti, a to je nagrada Meša Selimović za najbolju knjigu u 2012.godini.
Da našoj književnosti nedostaju veliki romani potvrđuje interesovanje čitalaca za novu knjigu Aleksandra Gatalice. Pored autora brojnoj publici govorio je i profesor Aleksandar Jerkov. On se osvrnuo na značaj ove knjige u poplavi „poluknjiževnih“ dela.
Ljubiteljima pisane reči večeras se ukazala prilika da po posebnim cenama dođu do knjiga Aleksandra Gatalice. Tražio se primerak više a autor ih je strpljivo potpisivao.

 

februar 2013.

IBBY Zajednički letnji program čitanja

 


Danas je u Narodnoj biblioteci Užice održan prvi sastanak na kome je prezentovan projekat Zajednički letnji program čitanja. Autor i koordinator projekta je Danijela Skoković, bibliotekar Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Požega. Cilj je unapređenje čitalačkih navika podsticanje dece na čitanje tokom letnjeg raspusta.
Projekat je podržan i finansiran od strane IBBY, međunarodne organizacije koja se bavi popularisanjem dečje i književnosti za mlade. Predviđeno je učešće 10 biblioteka Zlatiborskog okruga a ovo je prvi od niza sastanaka koji će biti priprema za realizaciju projekta.
Prisutnim direktorima i bibliotekarima dečjih odeljenja obratila se i Gordana Stević, direktor biblioteke u Požezi i koautor projekta.