zavicajno
   
архива вести за
29. новембар 2014. Поклон Библиотеке за слијепе Црне Горе  

Библиотека за слијепе Црне Горе поклонила је Народној библиотеци Ужице вредну збирку аудио књига у MP3 и DAISY формату. Донација садржи 50 наслова,  углавном популарне књижевности. Овом донацијом Народна библиотека Ужице обогатила је  постојећу збирку аудио књига.  Књиге су првенствено намењене слепим и слабовидим корисницима. У име слепих и слабовидих суграђана и корисника наше Библиотеке захваљујемо се Библиотеци  за слијепе Црне Горе на  хуманом гесту.

 

новембар 2014.

"Подстицање читања код деце и младих"

 

Библиотекари јавних библиотека Златиборског округа имали су прилику да прошире и обогате своја знања на семинару организованом у Народној библиотеци Ужице.
Овај пут тема је била "Подстицање читања код деце и младих", а своја богата и занимљива искуства са колегама су поделиле Даниела Скоковић, виши библиотекар Народне библиотеке у Пожеги и Љиљана Косијер, библиотекар Градске библиотеке у Новом Саду.
Трећем семинару у овој години, иначе акредитованом у оквиру програма за обавезно стално стручно усавршавање, присуствовали су библиотекари из Чајетине, Пожеге, Ариља, Бајине Баште, Прибоја и Ужица.


21. новембар 2014.

Трибина „Млади поручују“

 

Унија студената Ужица организовала је у петак, 21. новембра 2014. године у просторијама Народне библиотеке у Ужицу Округли сто под називом „Млади поручују“. Учесници су били, поред представника Уније, представнице Локалне канцеларије за младе Ужице и Локалне канцеларије за младе Севојно, представник Регионалне канцеларије за младе, ученици Ужичке гимназије и Медицинске школе у Ужицу и педагог Ужичке гимназије. Догађај је био отворен за јавност.У оквиру главне теме расправљало се о три панел теме: Млади као покретачки фактор, Однос према младима на различитим друштвеним нивоима, Допринос младих развоју заједнице и остварењу идеје уређеног друштва. На сваку од тема неко од учесника је имао спремно излагање, после кога је следила дискусија у којој су могли сви да учествују.Учесници су били сагласни по многим питањима, те није било тешко извући продуктивне закључке. Закључци који су изведени на овом Округлом столу су да је потребно да се успостави активнија комуникација са локалном самоуправом, да ће млади Ужичани својим даљим активностима бити важан друштвени чинилац на територији Западне Србије, да постоји висок степен пасивности младих чији узрок може бити лоша информисаност и слабе могућности за деловање, односно да је потребно да се младима пруже могућности за активно деловање.


18. новембар 2014.

Драгован Стојадиновић Суле: Водопади Србије

 


Љубав према природи и вишегодишње искуство Предрага Стојадиновића Сулета преточени су у енциклопедијско туристички водич под називом "Водопади Србије". Велики број Ужичана привучен овом занимљивом темом могао је да од аутора књиге чује који су разлози њеног настанка, како је дошло до реализације али и разне занимљивости и анегдоте настале током обиласка 92 обрађена водопада. Део фасцинантних фотографија којим обилује ова књига посетиоци су могли да виде и на великом платну, а посебно занимљив део вечери посвећен је причи о водопадима Златиборског округа. Поред аутора о књизи су говорили и Мирко Демић, уредник књиге и директор Народне библиотеке „Вук Караџић” из Крагујевца и Анђа Бјелић виши библиотекар завичајног одељења Народне библиотеке Ужице.
Књига обилује врхунским фотографијама И квалитетним информацијама драгоценим како авантуристима, професорима И наставницима тако и љубитељима природе који хоће да упознају макар део овог природног блага којим Србија обилује. www.vodopadisrbije.com

 

23. октобар 2014.

Илинка Смиљанић - "Предметна и стручна класификација на три нивoа”

 

У оквиру програма сталног стручног усавршавања библиотекара, у Народној библиотеци Ужице одржано је предавање "Предметна и стручна класификација на три нивoа”. Пред више од 30 библиотекара из Пожеге, Пријепоља, Прибоја, Бајине Баште, Ариља, Чајетине и Ужица програм је реализовала Дипл.инж. Илинка Смиљанић, библиотекар саветник, главни редактор струцног каталога и заменик директора Народне библиотеке Србије. Предавање је организовано као део матичних послова НБУ, а библиотекари су били расположени за размену искустава и решавање недоумица у овој области. За то су имали више него компетентног саговорника и договорено је да се поново организује сусрет са сличном тематиком.

 

26.10. - 02.11. 2014. Издавачи Златиборског округа 25. пут на Сајму књига у Београду  


У организацији града Ужица, Народне библиотеке и Народног музеја Ужице издавачи Златиборског округа представили су овогодишња издања посетиоцима Београдског Сајма књига.
На Ужичком штанду излагао је 41 издавач и могло се видети 119 наслова издатих од претходног Сајма.
Неки од најзначајнијих наслова промовисани су у среду 29. октобра:
- Ђенерал Крста Смиљанић, аутора Снежане Ђенић, у издању Народне библиотеке Љубиша Р. Ђенић из Чајетине
- Ужичка војска и Четврти пук 1914. аутора Радоја Папића, у издању Народног музеја из Ужица
- Међај, часопису за књижевност уметност и културу, у издању Народне библиотеке из Ужица
- Ужички лексикон
- Осам векова манастира Милешева, у издању Епархије милешевске из Пријепоља
- Надимци незаборава мога краја аутора Арифа Ровчанина у издању Књижевног клуба дома културе из Пријепоља
- Ужички зборник, у издању Народног музеја из Ужица
- 50 година специјалне болнице за болести штитасте жлезде од Чиготе са Златибора.

 

22. октобар 2014.

Александар Рајевац: Почетак грађанског рата у окупираној Србији

 

Промоција књиге Александра Рајевца "Почетак грађанског рата у окупираној Србији 1941. године", одржана је вечерас у 19 часова Народној библиотеци Ужице. Пред великим бројем суграђана и колега историчара говорили су др Алексндар Савић из Историјског архива Ужице, историчар Миодраг Глушчевић а у име издавача др Драго Његован, виши научни сарадник и члан комисије пред којом је Александар Рајевац одбранио мастер рад са темом из наслова ове књиге. Прочитана је и изјава Александровог ментора и рецензента књиге, др Слободана Бјелице. Присутнима се на крају обратио и аутор књиге докторант Александар Рајевац, рекавши да је циљ ове књиге усмерен ка томе да се више не понови међусобни сукоб нашег народа какав се десио у Другом светком рату на овим просторима.

 

10. октобар 2014. Трибина: Ужичани у борби за слободу  

ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА у Народној библиотеци Ужице одржана је Трибина Ужичани у борби за слободу
(Посвећена 100-годишњици Првог светског рата).
Пред бројним гостима, историчарима и заинтересованим суграђанима говорили су мр Александар Савић (Историјски архив Ужице) и професор Миодраг Глушчевић. Присутнима се обратио и директор НБУ Драгиша Станојчић. У холу Библиотеке, посетиоци су могли да погледају изложбу "Слобода и част - ужички витезови у Првом светском рату", коју су приредили Анђа Бјелић и Илија Смиљанић. Песмама из Првог светског рата и монолозима из дневника српских ратника, програм су употпунили Драмски студио и и вокално инструментални оркестар Медицинске школе Ужице (професори Драган Мирчић и Валентина Златановић).

 


28. јул 2014. Ужички витезови у Великом рату  Поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата у Народној библиотеци Ужице отворена је Изложба под називом СЛОБОДА И ЧАСТ - Ужички витезови у Великом рату. Аутори Изложбе су библиотекари Анђа Бјелић и Илија Смиљанић.
Изложбу је отворила Миљка Пилчевић, Председница Главног одбора Удружење потомака ратника 1912-1920. „Мајор Коста Тодоровић“ а говорили су и Драгиша Станојчић, директор библиотеке и Анђа Бјелић.
Поред едукативне димензије Излозба је посвећена и сећању на храбре борце, хероје из овог краја, одликоване Карађорђевом звездом чија имена и фотографије чине централни део. Један значајан део односи се на великане попут Михаила Миловановића, Крсту Смиљанића Петра Бојовића, хероине Љубицу Чакаревић, Јулијану Ђоковић и Ленку Рабасовић.
Највреднија изложена грађа попут Службеног гласника Аустријске команде у Ужицу (АМТС БЛАТТ) и рукописа погинулих ратника IV пука ускоро ће бити дигитализована а сами тим и доступна широком кругу суграђана , истраживача и историчара.

10. јул 2014. Конкурс "Људска права из мог угла"  

У организацији канцеларије Заштитника грађана и Народне библиотеке Ужице, расписан је конкурс за најбољи ликовни рад на тему "Људска права из мог угла". Конкурс је био расписан у свим већим градовима Србије а био је намењен за основце од петог до осмог разреда. У Ужицу најбољим радом оцењен је рад Јелене Јовановић, ученице осмог разреда. Награда је била таблет, а  уручили су је представници  Канцеларије Заштитника грађана упросторијама градске библиотеке.

 

20. јун 2014. Конкурс за графички дизајн чланских карата  
clanske

И з л о ж ба радова приспелих на конкурс за графички дизајн чланских карата Ваш дизајн – наш визуелни идентитет, отворена je у петак 20. јуна 2014. године у 18 часова у холу Народне библиотеке ужице. Жири у саставу: Никола Вукашиновић (графички дизајнер), Илија Смиљанић (библиотекар - матична служба) и Катарина Васић ( дипломирани инжењер графичког инжењерства и дизајна)
прогласио је победнике Конкурса:
Одељење за одрасле
:I место - Никола Тимотијевић
матурант Уметничке школе из Ужица; II место - Ана Марјановић ученица Техничке школе Ужице; III место - Андрија Томић ученик Ужичке гимназије.
Дечје одељење: I место деле - Тамара Стојић
матуранткиња Ужичке гимназије и Никола Тимотијевић
матурант Уметничке школе из Ужица; III место - Нера Гукић ученица Медицинске школе; Специјална награда - Марко Мутавџић ученик Техничке школе „Радоје Љубичић”;

clanske21 
clanske22

4. јун 2014. Јелена Митровић: Развојна библиотерапија...  


У оквиру сталног стручног усавршавања библиотекара у Народној библиотеци Ужице одржано je стручно предавање под насловом
Развојна библиотерапија као вид промовисања креативног читања у библиотеци

Предавач је била Јелена Митровић из Народне библиотеке Србије а предавање је уврштено у програме сталног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности за 2014. годину.Преко педесет библиотекара јавних и школских библиотека из Пожеге, Ариља, Косјерића, Пријепоља, Прибоја, Сјенице, Нове Вароши, Чајетине и Ужица пратило је овај интерактивни семинар са великим интересовањем. Између осталог, било је речи о разлици између библиотерапије и развојне библиотерапије, улози библиотекара у овим процесима, начинима и моделима практиковање и наравно користима за читаоце старије и нарочито млађе популације.
"Ово је тек први корак у ономе што се надамо да ће тек заживети. Први пут и имамо један овакав акредитован семинар, коме је за циљ, за почетак, да донесемо теоријску поставку, да се о томе више мисли, више размишља, па можда неко од библиотекара то осети као заиста добру идеју и наступи са довољно воље и жеље за некаквим даљим практичним корацима" каже Јелена Митровић.

 

12. maj 2014. Слободан Симић: Трновита круна  

Доктор афоризма Слободан Симић представио је у понедељак 12. маја 2014. у Сали Читалишта своју нову књигу под називом "Трновита круна".
Рођени Ужичанин, по професији неуропсихијатар, Симић већ годинама лечи и опомиње својом бритком сатиром. Овај пут је за нас припремио коктел састављен од најбољих радова из његове претходне четири књиге.
Допринос представљању Симићеве књиге дали су и Раде Јовановић , књижевник, Нада Селаковић, књижевни критичар, Драгиша Станојчић, директор библиотеке  и  глумац  Момчило Мурић. Поред одабраних афоризма, Мурић је публици представио и запажања књижевника и новинара Зорана Јеремића у којима за Симића каже да готово непогрешиво препозна учинак паланачког духа на наше животе, и да је писац чије књиге достижу врхунац српске афористике.

 


13. maj 2014. CC - КРЕАТИВНОСТ И ДРУШТВО ЗНАЊА  

У уторак 13. маја 2014. године од 12 до 13 сати у сарадњи са Викимедијом Србије у Народној библиотеци Ужице одржана је трибина CREATIVE COMMONS –КРЕАТИВНОСТ И ДРУШТВО ЗНАЊА. Невенка Антић из Викимедије Србије имала је презентацију поступка CC- лиценцирања ауторских радова у слободном приступу. . Крајње поједностављено се може рећи да је суштина целе приче да сви који користе нечији рад требају исправно навести податке о извору.
Поступак самог лиценцирања је бесплатан и сваки аутор га може урадити преко сајта Викимедија Србије http://rs.wikimedia.org/. Nacionalne Creative Commons (CC) лиценце су, по правилима међународноправне процедуре признате 2007 г. чиме је обезбеђена њихова валидност на међународном нивоу. Више детаља о самом поступку лиценцирања аутори могу видети на сајту Викимедија Србије.

 

15. април 2014.

Мирко С. Марковић: Улога штампе за младе у раду библиотека

 Стручно предавање на тему – Улога штампе за младе у раду библиотека, одржано је У уторак, 15. априла 2014. , у Народној библиотеци Ужице,. Предавач је био Мирко С. Марковић, библиотекар саветник из Библиотеке града Београда. Изузетно надахнутом и инспиративном предавању о конвенционалним и електронским медијима у служби корисника, маркетингу у библиотекарству који има за циљ повећање интересовања младих за читање, поткрепљено примерима добре праксе, присуствовало је преко 40 библиотекара из општинских и школских библиотека Златиборског округа.
Истог дана, "на основу резултата у развоју наступа библиотеке на Интернету, унапређењу web апликације библиотекеи заживљавању у свакодневници глобалне и локалне заједнице у 2013-ој години је  доделио Народној библиотеци Ужице Плакету за најбољи web сајт библиотеке у 2013-ој години". Аутор сајта је Илија Смиљанић, библиотекар Народне библиотеке Ужице.
 

10. април 2014.

Дозивање Бога

 

У четвртак , 10. априла 2014. у Сали Читалишта Народне библиотеке Ужице представљена књига: ДОЗИВАЊЕ БОГА Слободана Ристовића. О књизи су говорили: протојереј Милић Драговић Драгиша Станојчић, Зоран Недељковић и аутор. Представник издавачке куће "Жиравац", Зоран Недељковић, прочитао је писмо које је написао мр Драган Тепавчевић из Аустралије. Тема Тепавчевићеве докторске дисертације је стваралаштво Слободана Ристовића. Са двадесет објављених књига прича, романа а посебно збирки песама, Ристовић по Тепавчевићу спада међу најзначајније српске песнике с почетка 21. века.

 

7. април 2014.

РАЗГОВОРИ СА СТЕФАНОМ СИМИЋЕМ

 


Kњижевно вече под називом РАЗГОВОРИ СА СТЕФАНОМ СИМИЋЕМ, одржано је у понедељак , 7. априла 2014.
у Сали Читалишта. Млади аутор представио је ужичкој публици своје књиге: „ОДЈЕЦИ ЉУДСКОГ“ и „ПУСТИТЕ НАС“. У програму учествовали: Милена Марковић, Биљана Диковић, Анђела Максимовић, Горан Митрашиновић, ученици Техничке школе "Радоје Љубичић".


 

3. април 2014.

Срби у европским аналима

 

Књига Миодрага Миловановића:"Писани извори и коментари о повести Срба са хронологијом" представљена је у четвртак 3. априла 2014. у сали Читалишта. Вече је обележено видео пројекцијом која прати српску историју у европским аналима а учествовали су аутор књиге Миодраг Миловановић и директор Библиотеке Драгиша Станојчић.


 

3. март 2014. Вукоманова сновиђења  
vukoman

Музичко-поетско вече посвећено Вукоману Татовићу, песнику и и двојничару, одржано је у петак 3. марта у Читалишту Народне библиотеке Ужице. Већ је постала традиција да сећање на Вула Татовића изазива велико интересовање суграђана који су и ове године били задовољни програмом у коме су учествовали: Драган Курузлија, Драгана Дучић, Будимка Тошић, Раде Ћалдовић, Радован Јовичић, Милена Арсенијевић, етно група Ђурђевак и оркестар КУД Севојно. Организатори су били Књижевни клуб Рујно и МОСС Србије Ужице.

vukoman2 

25. фебруар 2014. Поздрављам те, грожђе!”  


Широм света 14. фебруар је резервисан за заљубљене. Али 14. фебруара прославља се и Свети Трифун, заштитник винове лозе и виноградара. И гле ... направисмо виноград, орезасмо лозу и грожђе нам добро роди! А правим виноградарима пожелесмо и питко вино!

 

14. фебруар 2014. Сретење - Дан државности Србије  
sretenje1

Поводом дана државности Србије у Народној библиотеци Ужице отворена је изложба "Ужички крај у првој половини XIX века". Допринос становника ужичког краја у борби за слободу и стварање самосталне и модерне српске државе није био занемарљив. Аутори изложбе Анђа Бјелић и Илија Смиљанић су кроз догађаје и ликове описали славну прошлост, храброст и мудрост становништва Ужица и околине у смутним временима када се Србија ослобађала ропства и постајала модерна европска држава.
Изложбу је отворио Драгиша Станојчић.

sretenje 3 

7. фебруар 2014. Трибина: „Скрининг на карцином грлића материце“  

Удружење инвалида церебралне и дечије парализе Ужице, Служба за здравствену заштиту жена ДЗ Ужице, , ''ГЛАСНО ЗА ЗДРАВСТВО'' одбор Ужице организовало је у петак 7. фебруара 2014.године у Читалисту Народне библиотеке у Ужицу трибиину са темом : „Скрининг на карцином грлића материце“. Др Мирела Јевтић, гинеколог Дома здравља Ужице одржала је предавање на ову тему и одговарала на питања заинтересованих суграђанки. Трибина је одржана у склопу недеље борбе против карцинома грлића материце и поводом почетка хуманитарне акције ''заЧЕПимо предрасуде''.

 

25. децембар 2013. „На крилима маште”  

Традиционални новогодишњи маскенбал у организацији библиотекара ОШ Душан Јерковић и Дечјег одељења Народне библиотеке Ужице одржан је и ове године. Учесници маскенбала „На крилима маште” и овај пут су пружили су много уживања и смеха, али не свима. Жири у саставу: Андја Бјелић, Биљана Ристовић и Илија Смиљанић био је на тешким мукама. Сви су заслужили похвале за труд и маштовитост а победили су: Петар Пан, Сара Кеј и чича Триша! Честитамо победницима!

 

18. децембар 2013. "Сећања Драгољуба С. Илића"
"Приручник за учење о холокаусту"
 

У среду, 18. децембра, у препуној Сали Читалишта представљене су књиге "Сећања Драгољуба С. Илића" аутора Мр Александра В. Савића у издању Народне библиотеке Ужице и "Приручник за учење о холокаусту" ауторке Весне Лучић. Књиге су представили Мр Александар В. Савић, Зорица Димитријевић и Весна Лучић.

 


4. децембар 2013. Пронађи праву информацију  

У оквиру матиних функција Народне библиотеке Ужице одржана су предавања у средњим школама у Ужицу. Ученици Економске и Уметничке школе у Ужицу упознали су се са електронским изворима информација, начинима претраживања и сервисима које нуди Народна библиотека Ужице ради проналажења поузданих информација и лакшег сналажења у "мору" информација на Интернету.
Предавање под називом „Пронађи праву информацију“ одржано је у среду 4. децембра у Уметничкој школи. Предавачи су били библиотекари Научног одељења Драгана Ристановић и Биљана Ристовић и руководилац Матичне службе НБУ Илија Смиљанић.
Неколико дана раније у Економској школи предавање са истом тематиком одржале су Бојана Маринчић, библиотекар и Драгослава Родаљевић, библиотекар саветник.

 

2-3. децембар 2013. "Школске и јавне библиотеке
на заједничком задатку"
у Новој Вароши
 


Народнa библиотекa Ужице организовала је дводневни стручни семинар 02. и 03. децембра 2013. године у Библиотеци “Јован Томић” у Новој Вароши, са темом "Школске и јавне библиотеке на заједничком задатку".
Семинару су присуствовала 32 библиотекара из јавних и школских библиотека са подручја матичности Златиборског округа. Аутори и реализатори програма су библиотекари Народне библиотеке Ужице: Анђа Бјелић, Ратка Вучковић, и Драгослава Родаљевић. Програм семинар је обухватао следеће тематске целине:
1.Завичајна грађа јавних библиотека као подршка васпитно-образовном систему. 2.Едукативни електронски извори у функцији образовања ученика. Интернет и како доћи до релевантних научних чињеница на интернету и ко их ствара?
3. Култура за све – инклузија деце са посебним потребама у културно-образовни програм библиотека – Како школска библиотека може одговорити изазову који пред њу поставља програм инклузије деце са посебним потребама. Како прилагодити захтеве и програме радионица за ту групу и како их реализовати?
4. Социјализација друштвено неприлагођене деце и развој вештине комуникације кроз креативне радионице – Улога библиотeка у социјализацији детета.
5. Маркетинг дечјег стваралаштва – разноврсне активности кроз дечије радионице и секције, презентације дечијих радова у школским часописима, на друштвеним мрежама, сајту школе.
Семинар је реализован захваљујући Министарству културе РС које у оквиру матичних функција финансира континуирано стручно усавршавање библиотекара.
27. новембар 2013. Предавања за библиотекаре
Златиборског округа
 

У среду 27. новембра 2013. године у Читалишту Народне библиотеке Ужице одржана су стручна предавања за библиотекаре, архивске и музејске раднике Златиборског округа. Дипломирани библиотекар саветник др Оливера Стефановић говорила је о заштита старе и ретке библиотечке грађе у складу са законом из 2011. године, а практичним примерима упис у Регистар културних добара појаснила нам је колегиница Драгана Перуничић.
У другом делу колега Владимир Шекуларац начелник матичне службе НБС покушао је да одговори на бројна питања која муче све библиотекаре па и ове из Златиборског округа. Између осталог је говорио и о Закону о библиотечко информационој делатности и подзаконским прописима који га прате. Неповољни временски услови спречили су колеге из неких библиотека да присуствују предавањима а присутне из Ариља, Пожеге, Прибоја, Пријепоља, Чајетине, Ужица, Народног музеја и Историјског архива Ужице поздравио је директор НБУ Драгиша Станојчић.

 

4. новембар 2013. Бор: "Школске и јавне библиотеке
на заједничком задатку"
 

Стручни семинар одржан у Народној библиотеци Бор 04. и 05. новембра 2013. године уз присуство 51-ог библиотекара из јавних и школских библиотека са подручја Борског и Зајечарског округа. Овај семинар акредитован је код ЗУОВ-а. Аутори и реализатори програма су библиотекари Народне библиотеке Ужице: Анђа Бјелић, Ратка Вучковић, и Драгослава Родаљевић.


 

20-27. октобар 2013. 58. Међународни сајам књига у Београду - Ужички издавачи  

Ове године 41 издавач узео је учешће у представљању Златиборског округа на Сајму књига у Београду.
Посетиоци су могли да виде 128 наслова књига и часописа објављених у претходном периоду. Ужички штанд налазио се у Сали 4, у улици Бранка Ћопића.
У среду, 23. октобра 2013.године промовисани су следећи наслови:
1. МОЈ ГРАД: циклуси слика Враћање праотачким частима/ Радомир Раде Верговић- Народни музеј Ужице
2. ДУХОВНОСТ У ДЕЛИМА ИСИДОРЕ СЕКУЛИЋ/ Валентина Златановић Марковић – Народни музеј Ужице
3. СТАНОВНИШТВО ЗЛАТИБОРА У XVIII И ПРВОЈ ПОЛОВИНИ XIX ВЕКА/ Данило Станојевић, Народни музеј Ужице
4. БИБЛИОГРАФИЈА МИЛУТИНА М. УСКОКОВИЋА/ Татјана Ракић- Народна библиотека Ужице
5. ИЗВЕДРИЦЕ: песнички одзиви Пауну Петронијевићу/ приредио Горан М. Деспотовић- Свитак Пожега, Књижевно друштво Развигор Пожега, Књижевна заједница за Златиборски округ Ужице, Народна библиотека Пожега
6. СВЕТЛОПИСОМ КРОЗ ПРВУ СРПСКУ ВАЗДУШНУ БАЊУ: Златибор на старим фотографијама/ Снежана Ђенић, Милисав Ђенић
7. ПРИЈЕПОЉЕ ОД А ДО Ш: из дечјег угла/ уредник Јасминка Петровић, издавач Библиотека Вук Караџић Пријепоље.
8. МУЗЕЈИ НА ОТВОРЕНОМ/ Зборник 2013 уредник Никола Крстовић, издавач Музеј на отвореном Старо село Сирогојно.
10. октобар 2013. ВЕСЕЛИН ШЉИВАНЧАНИН: МЕД И ЖУЧ  
sljivancanin

У четвртак 10. октобра 2013 године у сали читалишта НБУ одржана је промоција књиге ВЕСЕЛИНА ШЉИВАНЧАНИНА "Мед и жуч".О књизи су говорили: Слободан Лаловић, др Петар Стојић,
др Василије Обрадовић, Петар Тешић и аутор. У име домаћина надахнутим уводом посетиоце је поздравио Драгиша Станојчић.
Поред разговора о најновијој књизи и Хашком трибуналу, тема ове вечери биле су и претходне Шљиванчанинове књиге “Бранио сам истину” и "Сине буди човек".

sljivancanin2
 

10. октобар 2013. Информациона и медијска писменост  


После радионице "Информациона писменост – едукација едукатора" која је у априлу одржана у Ужицу, Душица Мурић, Биљана Ристовић, Ратка Вучковић, Бојана Маринчић и Драгослава Родаљевић добили су прилику да стечена знања пренесу колегама из Народне библиотеке Ужице. На крају радионице после предавања и уз активно учешће присутних још 9 библиотекара из наше Библиотеке стекло је знања и вештине потребне за даље ширење свести о значају медијске писмености за развој локалне средине. Комплетан пројекат се реализује захваљујући сарадњи удружења Билиотека плус и издавачке куће KЛИО.


 

Дечја недеља од 7. – 13. октобра 2013.  

Поводом Дечје недеље, Народна библиотека организује креативне радионице за предшколце и ученике 1. разреда. Радионице су забавно едукативног карактера. , а воде их библиотекари Дечјег одељења. Кроз игру и пажљиво одабране садржаје намењене стимулацији дечјег развоја обрадиће се различите теме, а циљ је да боравак у Библиотеци буде срећа и задовољство за децу.


27. септембар 2013. Представљене књиге Наталије Боровић и Александра Ристића  

Два млада аутора добила су прилику да представе своје књиге у Читалишту Библиотеке. Наталија Боровић написала је две збирке песама - Свилене бомбоне и Стазе покрај пута. Прва збирка посвећена је по ауторкиним речима чистоти, лепоти, вери и искрености најмлађих читалаца. У другој књизи она пева о својим херцеговачким коренима. Ужичкој публици представио се и Александар Ристић, књигом интригантног наслова - Историја Србиканске цркве. Поред аутора говорили су и др Раде Вучићевић, Предраг Васовић и директор Библиотеке Драгиша Станојчић. Издавач представљених наслова је Народна библиотека Ужице.


 

23. септембар 2013.

Мемоари једног Јована

 

Окружни одбор удружења бораца НОР-а и Народни музеј Ужице организовали су у Читалишту Народне библиотеке Ужице промоцију књига Мемоари једног Јована и Људи око мене, аутора Јована Радовановића, дугогодишњег новинара војних листова, публицисте и истраживача историје. О књигама су поред аутора говорили: проф. др Миодраг Игњатовић, књижевник из Београда, др Мирољуб Васић, историчар, мр Слободан Радовић, књижевник.

 

12. септембар 2013.

Драган Курузлија Поповић-Сутра је тамо

 

Драган Курузлија Поповић промовисао је своју најновију књигу која носи наслов Сутра је тамо у четвртак 12. септембра у Сали Читалишта. Драгиша Станојчић, по први пут као директор Народне библиотеке Ужице, поздравио је присутне и обећао је да ће се трудити да се створе услови за неке нове инспирације и још оваквих књижевних вечери. Истакавши занос и сјај којим зрачи Драган Поповић Курузлија захвалио се аутору што нам је подарио још једну књигу. У представљању књиге учествовали су и председница Књижевног клуба „Рујно” Милијана Мика Голубовић, песникиња и новинарака Биљана Диковић, кларинетиста Бојан Мартић, Ивана Савић и чланови КУД Севојно.

 

29. јул 2013. Горан Марковић и Милан Оклопџић - "Измишљени живот"  

Издавачка кућа Kлио представила је књигу "Измишљени живот", Горана Марковића и Милана Оклопџића. О овом епистоларном роману који представља интимну електронску преписку двојице аутора говорили су наш прослављени режисер Горан Марковић и Зоран Хамовић, главни уредник и директор издавачког предузећа "Цлио". Милан Оклопџић аутор култног романа "Калифорнија блуз", преминуо је 2007. године а на идеју да се ова преписка међу "пријатељима који се никад нису срели" објави дошао је Зоран Хамовић. Он и Горан Марковић су посетиоцима читали одломке из књиге која се вечерас продавала по промотивној цени. На крају треба одати признање и публици која је и поред екстремне врућине одлучила да дође у Библиотеку и поздрави чувеног режисера који је стрпљиво потписивао књиге

 

14. јун 2013. Изложба скулптура  
"Уметност не чине академски уметници, уметност чини емоција. Уметност није настала на уметничким академијама, факултетима и институцијама критике и менаџера, већ је то идеја могућности, идеја спасења и превазилажења постојећег стања" -овим речима Обрад Јовановић, академски сликар и професор Учитељског факултета у Ужицу, отворио је Изложбу скулптура Драгана Јовићевића Мацоле и Рајка Новаковића. Скулптуре необичних и упечатљивих назива (Ћата, Гужвање морала,...) израђене су у дрвету у комбинацији са предметима од метала. Милош Бркић читао је своју и поезију Рада Новаковића из Пожеге.
 

11. јун 2013.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА У УЖИЦУ

 


Заменик Заштитника грађана др Горан Башић jе у оквиру иницијативе “Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт грађана са Заштитником грађана”, посетиo je Ужице у уторак, 11. јуна 2013. године.
Заменик Заштитника грађана и правнички тим примаo je притужбе грађана у Народној библиотеци од 9 до 14 часова. Институција Заштитника грађана је у децембру 2012. године започела спровођење иницијативе “Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт грађана са Заштитником грађана” уз финансијску помоћ Владе Краљевине Норвешке и подршку Библиотекарског друштва Србије. Циљ ове иницијативе је да се грађанима из 15 општина у Србији омогући да остваре лакши контакт са Заштитником грађана, добију помоћ при састављању притужби и информишу се о раду и надлежностима ове институције.
Грађани из Ужица и околине ће током наредне две године моћи да путем електронске везе, успостављене у локалној библиотеци, контактирају Заштитника грађана два пута недељно по два сата, уторком и четвртком од 11 до 13 сати.

 

6. јун 2013.

Љубивоје Ршумовић са најмлађим читаоцима

 

У четвртак 6. јуна на Дечјем одељењу Народне библиотеке Ужице, ужички основци дружили су се сат времена са једним од својих омиљених песника Љубивојем Ршумовићем. Осим стихова који су мамили осмехе на лицима присутних, Ршум је деци испричао и како је постао песник. Наиме, као дете је писао шаљиве песме о својим школским друговима. Једног дана, учитељица је пронашла једну цедуљицу са таквом песмом, али га није казнила. Задала је целом разреду да напишу песму о Златибору. Ршумова песма била је тако добра и успешна и донела му је прву и једну од најдражих награда. То га је и определило да се посвети писању.

 

30.маj 2013.

Поводом Светског дана комшија

 


Поводом Светског дана комшија, у четвртак 30.05.2013. год. у 12 сати у холу Народне библиотеке Ужице отворена је изложба под називом ВИ ЗАБОРАВЉАТЕ, АЛИ МИ ЧУВАМО, коју је приредила Бојана Маринчић.
Изложени су предмети које су корисници протеклих година заборавили у Библиотеци. Посетиоци који препознају експонате могу их преузети уз одговарајућу документацију.
Изложба ће трајати до петка 7.06.2013. а наше драге комшије су имале прилику да се освеже уз кафу, чај и бомбоне на платоу испред Библиотеке у периоду од 12:00 - 19:30 сати.

 

30.мај 2011.

Милад Обреновић-НИЈЕ ВОЉЕТИ ЛАКО

 
У четвртак, 30.05.2013. године у 19.00 сати у Читалишту НБУ одржано је књижевно вече и промоцијa књиге Није вољети лако, Милада Обреновића.
У програму су учествовали: др Раде Вучићевић, књижевник
Иван Ршумовић, књижевник и аутор. Својом музиком вече је употпунио гитариста Слободан Миросављевић.


маj 2013.

Данијел Ћоровић: "Поштареве приче"

 

Данијел Ћоровић, тринаестогодишњи аутор књига за децу из Бајине Баште представио је нашим суграђанима своје књиге "Црвено светло" и "Поштареве приче".
За збирку "Поштареве приче" Ћоровић је добио другу награду на конкурсу "Доситејево перо" у категорији старијег узраста за 2011. годину. И најмлађи и они старији заинтересовано су слушали младог аутора а није изостало ни заједничко сликање.
У програму је учествовала и Ђурђица Алексић ученица Музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ из Ужица.

 

9. маj 2013.

Раде Јовановић:"САМО ДА ИЗДРЖИ СЛАМКА"

 

Поводом награде за животно дело и и јубиларних 40 година стваралаштва, у Народној библиотеци Ужице представљенаје књига афоризама Рада Јовановића
"САМО ДА ИЗДРЖИ СЛАМКА". Избор од око 600 најбољих афоризама из претходних Јовановићевих књига направио је сатиричар др Слободан Симић дугогодишњи уредник едиције Нова сатира издавачке куће "Агора".
О књизи су говорили Слободан Симић и Верица Туцовић. На задовољство многобројне публике афоризме су читали глумци Народног позоришта из Ужица Дивна Марић и Слободан Љубичић.

 

25. април 2013.

"Информациона писменост – едукација едукатора

 

У четвртак 25. априла у Народној библиотеци Ужице одржана је радионица "Информациона писменост – едукација едукатора“. Радионицу је водио проф. др Алберт Бекхорст, експерт организације Унеско и активни члан секције ИФЛА за информациону писменост и члан управног одбора ЕНСИЛ-а. Учествовали су библиотекари јавних и школских библиотека из Ниша, Чачка, Краљева, Ариља, Пријепоља, Новог Пазара, Бајине Баште и Ужица.
Овај програм је изведен у више земаља на многим континентима, са истим садржајем и по истој методологији, са циљем да се што више учесника упозна са основним скупом знања о овој теми и да полазници радионица активно допринесу побољшању вештина информационе писмености у својим локалним срединама: међу грађанством, корисницима, ученицима, наставницима.

 


23. април 2013.

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

 


У 10 сати, на Дечјем одељењу организована je Креaтивна радионица за предшколце на којој су дечаци симболично направили ружу од папира а девојчице су им за узврат поклониле књигу. Деца су сазнала да се у Шпанији овај дан обележава још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан.

У 14 сати организована је шетња кроз град, од Народног музеја до Прве основне школе на којој су учесници шетње промовисали наслове књига који се могу позајмити из фонда Библиотеке. Ова акција је се реализована у сарадњи са волонтерима Регионалне канцеларије за младе и Ученицима Медицинске школе.

У 19 сати Народнa библиотекa Ужицe и Медицинска школа
oрганизовали су поетско-музичко вече под називом ДАРУЈМО РЕЧ. Учесници у програму били су ученици ОШ „Богосав Јанковић“ у Биосци, ученици "Медицинске школе" у Ужицу, песници Међуопштинске организације слепих и слабовидих, , песници Књижевног клуба „Рујно“, Српски дом „Деспот Стефан Лазаревић“.
Уместо улазнице посетиоци су донели књиге којима су обогатили фонд библиотеке у ОШ „Богосав Јанковић“ у Биосци.
18. април 2013.

"МАСКЕ " Хаџи Милене Марије Магдалене Ковачевић

 


У четвртак, 18.04.2013. године у 19.00 сати у Читалишту НБУ отворена је изложба "МАСКЕ ", Хаџи Милене Марије Магдалене Ковачевић. Пред бројним посетиоцима о уметничком изразу Хаџи Милене Марије Магдалене говорили су директор библиотеке Иван Ршумовић, Весна Вујић Ршумовић а за музички део програма побринуо се Слободан Миросављевић. Изложба је продајна и отворена је до краја априла.8. април 2013.

Славица Сквер: У СВАКОМ УСПЕХУ МИРОЂИЈА

 

Oснивач првог НЛП Института на нашим просторима и први тренер за Неуро-лингвистичко програмирање у Србији, Славица Сквер представила је своју бестселер књигу под називом У СВАКОМ УСПЕХУ МИРОЂИЈА.
Ауторка је покушала да заинтересованима пренесе своје богато искуство у области личне афирмације и да их инспирише да остваре своје снове, живе срећно, успешно и окружени љубављу.


5. април 2013.

Стеван Ђуровић: КОСОВСКА СТРАДАЊА

 


Роман КОСОВСКА СТРАДАЊА аутора Стевана Ђуровића промовисан је у петак 5. априла у сали Читалишта. О писцу и делу говорили су др Раде Вучићевић, књижевни критичар Владимир Маринковић. У уметничком делу програма наступали су Светлана Стевић и хор "Златиборска вила".

 

28. март 2013.

ДРУЖЕЊЕ СА БРАНКОМ ПРАЖИЋЕМ

 


Бранко Пражић се поново представио Ужичанима у најбољем светлу. Вече је било посвећено песнику Душку Трифуновићу па су могли чути стихови из различитих периода његовог стваралаштва. Све је било оплемењено пријатним звуцима Бранкове гитаре и проткано причама о дружењу са чувеним песником који је оставио неизбрисив траг у свом времену. Пражић је за јесен најавио ново дружење.


 

26. март 2013.

Мирјана Ранковић Луковић: Приче из Причевића

 


Мирјана Ранковић Луковић је својим ранијим радовима стекла наклоност читалачке публике па не чуди велико интересовање Ужичана за промоцију њене најновије књиге под насловом Приче из Причевића. Одломке из ове збирке топлих породичних прича протканих духом старих времена, на врло упечатљив начин читао је глумац Жарко Божанић. О књижевном раду Мирјане Ранковић Луковић и њеном седмом по реду књижевном делу говорила је Мирјана Лопин Дризо а посетиоци су могли да виде и екранизацију неколико прича из ове књиге.

 

22. март 2013.

Конкурс Милутин Ускоковић - додела награда

 


Народна библиотека Ужице и часопис Међај приредили су књижевно вече поводом свечаног проглашења победника Књижевног конкурса „Милутин Ускоковић“ за 2012. годину. Поред образложења жирија, чули смо и другопласираног Слободана Шекарића из Ужица који је прочитао причу „Матори". Победница овогодишњег Конкурса украсила је крај вечери. Милкица Милетић из Чачка за причу „Врша“ награђена је новчаном наградом а најбољих десет прича на Конкурсу биће објављени у часопису Међај.

 

19. фебруар 2013.

"ВЕЛИКИ РАТ" У УЖИЦУ

 

У уторак, 19. фебруара 2013. у Сали Читалишта представљена је књига Велики рат, Александра Гаталице. Поред Нинове награде овај роман добио је претходног дана и другу од три најзначајније награде у српској књижевности, а то је награда Меша Селимовић за најбољу књигу у 2012.години.
Да нашој књижевности недостају велики романи потврђује интересовање читалаца за нову књигу Александра Гаталице. Поред аутора бројној публици говорио је и професор Александар Јерков. Он се осврнуо на значај ове књиге у поплави „полукњижевних“ дела.
Љубитељима писане речи вечерас се указала прилика да по посебним ценама дођу до књига Александра Гаталице. Тражио се примерак више а аутор их је стрпљиво потписивао.


februar 2013.

IBBY Zajednički letnji program čitanja

 

Данас је у Народној библиотеци Ужице одржан први састанак на коме је презентован пројекат Заједнички летњи програм читања. Аутор и координатор пројекта је Данијела Скоковић, библиотекар Дечјег одељења Народне библиотеке Пожега. Циљ је унапређење читалачких навика подстицање деце на читање током летњег распуста.
Пројекат је подржан и финансиран од стране IBBY, међународне организације која се бави популарисањем дечје и књижевности за младе. Предвиђено је учешће 10 библиотека Златиборског округа а ово је први од низа састанака који ће бити припрема за реализацију пројекта.
Присутним директорима и библиотекарима дечјих одељења обратила се и Гордана Стевић, директор библиотеке у Пожеги и коаутор пројекта.